Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1650
Dodano: 17.07.2009
Odsłon: 37258
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Boczek pokroić na grube kawałki, dodać cebulę, marchew, pietruszkę, seler, majeranek, sól (1/2 łyżeczki)
Wszystko dodać do garnka i podlać wodą do 1/3 aby się przykryło wodą i dusić na małym ogniu ok 1 godzinę
Po ok godzinie wyciągnąć wszystko sitkiem na talerz
Do pozostałej wody dodać wątróbkę drobiową i gotować ok 4 minuty po czym odcedzić i dodać do boczku z warzywami
Do wody spod wątróbki wrzucić 2 bułki kajzerki żeby nasiąkły po czym przełożyć na talerz
Wszystko (za wyjątkiem wody) przemielić w maszynce do mielenie dwa razy
Do powstałej masy dodać dwa całe jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową
Podlać wszystko kieliszkiem Porto lub winem i wymieszać wszystko rękami
Połowę włożyć do blaszki (najlepiej wąskiej i długiej), na wierzch ułożyć śliwki kalifornijskie i na górę położyć resztę pasztetu
Na wierzchu można ułożyć plastry surowego lub wędzonego boczku
Całość piec w piekarniku około jedną godzinę w temperaturze ok 180'''''''''''''''' SMACZNEGO PS. Na zdjęciu wersja bez śliwek :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

annawk 23 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
zrobiłam, wyszedł bardzo, bardzo smaczny i mysle że wpisze sie w mój kuchenny repertuar na stałe2 Kto głosował? | Odpowiedz

lalka30 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
kupiłam maszynkę i będę robić Twój pasztet :))1 Kto głosował? | Odpowiedz

denovitz 16 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Zrobiłem pasztet dokładnie wg przepisu (poza tym, że gałki wsypałem czubatą łyżeczkę, bo gałkę lubię)- wyszedł RE-WE-LA-CYJ-NY. Planuję wykonać powtórkę, zamierzam jednak dodać więcej przypraw. Dziękuję za recepturę!!!2 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 24 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Na jaką foremkę jest porcja?3 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 14 października 2009Zgłoś do usunięcia
ale pięknie wygląda, konieczniezrobię na próbę2 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 14 października 2009Zgłoś do usunięcia
ale pięknie wygląda, konieczniezrobię na próbnę2 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 10 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Wygląda przepysznie i nie trudne w przyzadzeniu ;) Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

monickruk 17 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
uwielbiam domowy pasztet ale takiego jeszcze nie smakowałam, trzeba będzie spróbować ;o) pozdrawiam serdecznie ;o)1 Kto głosował? | Odpowiedz

maja30 17 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
ale pyszność, zawsze chciałam spróbować domowego pasztetu :)1 Kto głosował? | Odpowiedz