Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasztet szynszylki

Pasztet szynszylki

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1688

Dodano:

Odsłon: 37457

Pyszna alternatywa dla sklepowych wynalazków. Pasztet nie z szynszylki.

Składniki

  • Boczek surowy chudy, 1 kg
  • wątróbka drobiowa, 0.5 kg
  • Bułak kajzerka, 2 szt
  • cebula średniej wielkości, 2 szt
  • jajko, 2 szt
  • Śliwki kalifornijskie bez pestek, 200 g
  • Porto lub czerwone wino półwytrawne, 100 ml
  • marchewka, 1 szt
  • pietruszka, 1 szt
  • seler, 1 plaster
  • sól
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • pieprz
  • woda
  • Gałka muszkatołowa, 1/3 łyrzeczki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet szynszylki

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić na grube kawałki, dodać cebulę, marchew, pietruszkę, seler, majeranek, sól (1/2 łyżeczki)

  2. Wszystko dodać do garnka i podlać wodą do 1/3 aby się przykryło wodą i dusić na małym ogniu ok 1 godzinę

  3. Po ok godzinie wyciągnąć wszystko sitkiem na talerz

  4. Do pozostałej wody dodać wątróbkę drobiową i gotować ok 4 minuty po czym odcedzić i dodać do boczku z warzywami

  5. Do wody spod wątróbki wrzucić 2 bułki kajzerki żeby nasiąkły po czym przełożyć na talerz

  6. Wszystko (za wyjątkiem wody) przemielić w maszynce do mielenie dwa razy

  7. Do powstałej masy dodać dwa całe jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową

  8. Podlać wszystko kieliszkiem Porto lub winem i wymieszać wszystko rękami

  9. Połowę włożyć do blaszki (najlepiej wąskiej i długiej), na wierzch ułożyć śliwki kalifornijskie i na górę położyć resztę pasztetu

  10. Na wierzchu można ułożyć plastry surowego lub wędzonego boczku

  11. Całość piec w piekarniku około jedną godzinę w temperaturze ok 180'''''''''''''''' SMACZNEGO PS. Na zdjęciu wersja bez śliwek :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 23 czerwca 2010 zrobiłam, wyszedł bardzo, bardzo smaczny i mysle że wpisze sie w mój kuchenny repertuar na stałe

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lalka30 03 lutego 2010 kupiłam maszynkę i będę robić Twój pasztet :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

denovitz 16 grudnia 2009 Zrobiłem pasztet dokładnie wg przepisu (poza tym, że gałki wsypałem czubatą łyżeczkę, bo gałkę lubię)- wyszedł RE-WE-LA-CYJ-NY. Planuję wykonać powtórkę, zamierzam jednak dodać więcej przypraw. Dziękuję za recepturę!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 14 października 2009 ale pięknie wygląda, konieczniezrobię na próbę

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 14 października 2009 ale pięknie wygląda, konieczniezrobię na próbnę

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 10 sierpnia 2009 Wygląda przepysznie i nie trudne w przyzadzeniu ;) Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monickruk 17 lipca 2009 uwielbiam domowy pasztet ale takiego jeszcze nie smakowałam, trzeba będzie spróbować ;o) pozdrawiam serdecznie ;o)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maja30 17 lipca 2009 ale pyszność, zawsze chciałam spróbować domowego pasztetu :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń