Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone warzywa w słoiku to mój tegoroczny przebój! Sprawdzają się idealnie jako baza to bruschetty lub dodatek do makaronu.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 39
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 540
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4000
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 39
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 540
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4000
Składniki
Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą, solimy i pieprzymy. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po lekkim ostudzeniu warzywa kroimy zgodnie z naszymi upodobaniami - w grubszą lub mniejszą kostkę, można je także zblendować. Ja kroję w dość drobną kostkę. Warzywa wkładamy do garnka. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. Teraz dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż zaczną się gotować. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar wody. Porcje warzyw wkładamy do wyparzonych słoików i lekko zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut, dokręcamy. Odstawiamy do góry dnem na 24 godziny. Słoiki odstawiamy w chłodne miejsce. Najczęściej używam warzyw do zapiekanek na chrupiącym pieczywie, z dodatkiem oliwek i mozzarelli.