Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
macedońska pasta z pieczonej papryki i bakłażanów, podobna do ajvaru z ta różnicą że do pindżuru dodajemy jeszcze pomidory. Z podanych składników wychodzi ok 20-23 słoiczków takich od musztardy
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Składniki
papryki, bakłażany układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok 30-40 min w 200st w połowie czasu papryki przewracamy na drugą stronę ( najlepiej żeby były dobrze przypieczone) ja do piekarnika wkładam też połowę obranego czosnku.
Bakłażana wyjmujemy na blat a papryki przekładamy do gara i przykrywamy pokrywką; odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy wrzucamy do garnka i na małym ogniu dusimy.
kiedy papryka i bakłażan przestygnie obieramy ze skóry, i usuwamy z papryki nasiona. W tym miejscu warzywa możemy przekręcić przez maszynkę, lekko zblendować w blenderze; byleby nie na miazgę lub drobniutko posiekać nożem.
Rozdrobnione warzywa wrzucamy do garnka z pomidorami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, olej i ocet i pastę pomidorową. Dusimy wszystko na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż odparuje woda i pindżur będzie gęsty.
Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 10 minut od zagotowania się wody