Do góry

Przetwory Przepis na:

pinjur (pindżur)

pinjur (pindżur)

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 2656

Dodano:

Odsłon: 681

Pochodząca z Macedonii, a popularna na całym półwyspie Bałkańskim pasta z papryki, pomidorów i czosnku, często dodaje się do niej również bakłażany. Pyszna do mięsa, sera czy po prostu z chlebem....

Składniki

  • papryka czerwona - 2 kg
  • pomidory - 1 kg
  • olej - 200 ml
  • czosnek - pół główki
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • sól - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
pinjur (pindżur)

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na kawałki (można użyć krojone pomidory z puszki), przełożyć do dużej patelni lub garnka i gotować na średnim ogniu do momentu, aż zmniejszą objętość o połowę.

  2. W międzyczasie paprykę ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu.

  3. Upieczone papryki przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie z papryki usunąć skórkę i gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski.

  4. W sporym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną paprykę i pomidory, dusić razem do odparowania soków.

  5. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i cukier. Gotować jeszcze 10 minut.

  6. Do czystych słoików nakładać gorący pinjur, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń