Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pochodząca z Macedonii, a popularna na całym półwyspie Bałkańskim pasta z papryki, pomidorów i czosnku, często dodaje się do niej również bakłażany. Pyszna do mięsa, sera czy po prostu z chlebem....
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 449
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 449
Składniki
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na kawałki (można użyć krojone pomidory z puszki), przełożyć do dużej patelni lub garnka i gotować na średnim ogniu do momentu, aż zmniejszą objętość o połowę.
W międzyczasie paprykę ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu.
Upieczone papryki przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie z papryki usunąć skórkę i gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski.
W sporym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną paprykę i pomidory, dusić razem do odparowania soków.
Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i cukier. Gotować jeszcze 10 minut.
Do czystych słoików nakładać gorący pinjur, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.