Do góry

Przetwory Przepis na:

Podgrzybki w occie

Podgrzybki w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 307

Dziś podrzucam przepis na kapelusze podgrzybków w occie. Robi się coraz zimniej i chyba sezon grzybowy zmierza ku końcowi ale może ktoś w przyszłym roku skorzysta z przepisu. Ja pierwszy raz zbierałam grzyby w listopadzie ale patrząc na fotki w necie to właśnie listopad obfitować w wysyp grzybów. Tak więc zostawiam Was z przepisem, zapraszam do lektury.

Składniki

  • ok. 1,5 kg małych kapeluszy podgrzybków
  • zalewa :
  • 3 szk wody
  • 1 szk octu 10%
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 8 ziaren ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • sól i cukier do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Podgrzybki w occie

Przygotowanie

  1. Zdrowe i małe kapelusze podgrzybków umyć, wrzucić do garbka i zalać wodą.
    Woda ma być równo z grzybami.
    Dodać łyżeczkę soli i gotować od zagotowania 10 minut.
    W czasie gotowania zdejmować pianę.
    Podgotowane grzyby odcedzić.

    Składniki zalewy zagotować w garnku i gotować kilka minut.

    Wyparzone słoiczki napełnić grzybami i zalać zalewą.
    Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
    Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do schłodzenia.
    Potem słoiki wynieść w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń