Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, słodko-kwaśna sałatka. Dodatek cebuli lekko zaostrza jej smak.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Składniki
Buraki dokładnie umyć (nie obierać), włożyć do garnka z zimną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane i przestudzone buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cukinię umyć, starsze egzemplarze obrać ze skórki, a młodszych, z cienką skórką nie obierać. Mniejsze cukinie przekroić wzdłuż na cztery części (w przypadku dużych cukinii przekroić je na więcej części, najlepiej o szerokości nie większej niż 5 cm) i usunąć gąbczasty miąższ z nasionami. Można zrobić to za pomocą łyżeczki. Pozostałą część cukinii zetrzeć na tarce do ogórków lub szatkownicy, aby uzyskać wąskie plasterki. Wsypać do cukinii 1 i ½ łyżeczki soli i wymieszać. Z cukinii nie odciskać soku, jest potrzebny, ponieważ w zalewie nie ma wody.
Cebulę pokroić w paseczki o długości ok. 2 cm, wymieszać z 1 i ½ łyżeczką soli i odłożyć na ok. godzinę. Po tym czasie odcisnąć wytworzony sok, przelać cebulę chłodną wodą i ponownie odcisnąć na sitku.
Umieścić warzywa, ocet, olej i cukier w garnku, zagotować i gotować ok. 5 minut, często mieszając. Następnie przełożyć sałatkę do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut.
Z podanej ilości składników uzyskałam ok. 2 litrów sałatki.