Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ogrodnik wie, co się dzieje, gdy wyhoduje cukinie. Zaczyna się powoli, z kilkoma malutkimi cukiniami, które dodaje do obiadu jako smaczny dodatek. Przychodzi jednak czas, gdy wychodzi z ogrodu z wiadrami pełnymi warzyw. Są sposoby, by zachować bogactwa natury na dłużej. Koniec lata to czas, gdy też dojrzewa papryka, a dodatek pomidorów i marchewki pozwoli ci stworzyć pyszną sałatkę na zimę.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5406
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29753
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19405
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1049
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5406
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29753
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19405
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1049
Składniki
Umyj cukinię, paprykę i pomidory. Jeśli chcesz się pozbyć skórki z pomidorów, sparz je wrzątkiem, obierz, wytnij twarde części, a resztę pokrój w kostkę. Młodą cukinię możesz zostawić ze skórką, starszą i większą obierz i wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Z papryki wytnij nasionka i także drobno poszatkuj, podobnie zrób z obraną z łupin cebulą. Przełóż wszystkie warzywa do miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny, by puściły sok.
Z wody, cukru, octu i przypraw zagotuj zalewę, następnie odstaw do przestygnięcia.
Do wyparzonych słoików wkładaj odciśnięte z soku warzywa, dokładając 1-2 ząbki czosnku. Nie napełniaj słoików do końca, zostaw jakieś 2 cm zapasu z góry. Zalewaj sałatkę zimną zalewą, wycieraj krawędzie szkła i mocno zakręcaj. Sałatkę w słoikach pasteryzuj 5-7 minut od momentu wrzenia wody. Następnie ostrożnie wyjmij, przekręć do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Wystygłe sałatki przenieś do spiżarni i przechowuj przez zimę.