Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ogrodnik wie, co się dzieje, gdy wyhoduje cukinie. Zaczyna się powoli, z kilkoma malutkimi cukiniami, które dodaje do obiadu jako smaczny dodatek. Przychodzi jednak czas, gdy wychodzi z ogrodu z wiadrami pełnymi warzyw. Są sposoby, by zachować bogactwa natury na dłużej. Koniec lata to czas, gdy też dojrzewa papryka, a dodatek pomidorów i marchewki pozwoli ci stworzyć pyszną sałatkę na zimę.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 968
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666479
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 968
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666479
Składniki
Umyj cukinię, paprykę i pomidory. Jeśli chcesz się pozbyć skórki z pomidorów, sparz je wrzątkiem, obierz, wytnij twarde części, a resztę pokrój w kostkę. Młodą cukinię możesz zostawić ze skórką, starszą i większą obierz i wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Z papryki wytnij nasionka i także drobno poszatkuj, podobnie zrób z obraną z łupin cebulą. Przełóż wszystkie warzywa do miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny, by puściły sok.
Z wody, cukru, octu i przypraw zagotuj zalewę, następnie odstaw do przestygnięcia.
Do wyparzonych słoików wkładaj odciśnięte z soku warzywa, dokładając 1-2 ząbki czosnku. Nie napełniaj słoików do końca, zostaw jakieś 2 cm zapasu z góry. Zalewaj sałatkę zimną zalewą, wycieraj krawędzie szkła i mocno zakręcaj. Sałatkę w słoikach pasteryzuj 5-7 minut od momentu wrzenia wody. Następnie ostrożnie wyjmij, przekręć do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Wystygłe sałatki przenieś do spiżarni i przechowuj przez zimę.