Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowany sos w sezonie letnim jest smaczny i aromatyczny. Na pewno lepiej smakuje i pachnie niż te zakupione w sklepie. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że jest zdrowszy i pełen witamin. Moze mieć wiele zastosowań: do spagetti, do potrawki z ryżu, do gołąbków, a nawet może spokojnie zastąpić keczup. Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do pracy.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 14
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2114
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 14
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2114
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Z pomidorów usunąć skórkę. Najłatwiej jest to wykonać zalewając pomidory na 1 minutę wrzątkiem, a następnie przelewając na sicie zimną wodą. Pokroić na cząstki, usuwajac twardy środek, wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować. Przelać do szerokiego rondla i gotowac na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do odparowania nadmiaru wody.
Paprykę umyć, wysuszyć. Wysmarować blachę do pieczenia odrobiną oleju, ułożyć na niej papryki w całości i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°. Po czym odstawić paprykę do wystudzenia. Następnie obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne.
Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzac łyżkę oleju i zeszklić cebulę z czosnkiem, nie rumienić.
Paprykę wraz z czosnkiem i cebulą oraz olejem zmiksować. Dodać do gotujacych się pomidorów. Dokładnie wymieszać. Jeżeli jeszcze z pomidorów nie odparowała cała woda, gotujemy wszystko razem do uzyskania pożądanej gęstości. Pod koniec dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy.
Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy przyprawy, wypełniamy sosem do wysokości 3/4, zakrecamy nakrętkami i pasteryzujemy 25 minut. Po czym odwracamy słoiki do góry dnem na kilka godzin i wynosimy do chłodnej spiżarni. Po otwarciu sos przechowywać w lodówce i zużyć w czasie 24 godzin.