Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oooo, Mlecyk !!! Będzie dziś syropek z mlecyku , bardzo pyszny i zdrowy Abo to słodki syrop z kwiatów mniszka dla każdego jest pyszny i dobry :) (Co ciekawe, w wielu miejscach na świecie Mniszek lekarski kwitnie zwyczajowo i obficie w maju , tymczasem w tym roku , przez wzląd na ciepłą zimę w wielu krajach zaczął obficie kwitnąć już z końcem Marca ) Syrop z mniszka lekarskiego to pyszny dodatek w kuchni. Kolorem swym przypomina on naturalny miód, stąd nazywany jest „Wiosennym miodkiem”. Medycyna ludowa przypisuje mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm oraz lecznicze przy przeziębieniach i bólu gardła ale też wspomagające trawienie i pracę narządów wewnętrznych. Świetnie smakuje dodany do herbaty czy lemoniady, ale można też dodać go do deserów, naleśników, tortów rozmaitych, lodów czy innych ciast.
Garnek , łyżka
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113068
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 454
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 595
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113068
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 454
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 595
Składniki
Zerwane kwiaty zostawić na 1 godzinkę na papierze (po to aby wyszły z nich jakiekolwiek chowające się tam owady) , potem należy wrzucić kwiaty do garnka z wodą , zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu około 2 godziny (można nieco dlużej) .. Potem należy odcedzić wywar do słoików i gotowe ! :)