Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś podrzucam Ci pomysł na prostą sałatkę, której bazę stanowi brokuł z fetą. To jest podstawa, a takie zestawienie smaków chodziło za mną od jakiegoś czasu i wreszcie postanowiłam zrealizować mój pomysł. Reszta składników to wypadkowa zawartości lodówki, aktualnej pory roku i chwili natchnienia. Przy okazji miałam okazję przetestować przyprawę ranczo, którą parę dni temu opisałam na blogu. Użyłam tej przyprawy, aby bardzo łatwo i szybko przygotować sos jogurtowy do sałatki brokułowej. Na sam koniec dołożyłam kilka kwiatów forsycji, żeby całość stała się jeszcze bardziej kolorowa i apetyczna. To jest idealna sałatka na wiosnę i będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole, a jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Efekt jest nader zadowalający, więc polecam!
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 87
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 123
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 87
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 123
Składniki
Brokuł opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie podziel go na małe różyczki. Łodyga nie przyda się do sałatki, ale nie wyrzucaj jej! Na blogu znajdziesz przykład, co można z nią zrobić.
Różyczki wrzuć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Przykryj garnek i gotuj brokuł przez około 4-5 minut, czyli do momentu, aż lekko zmięknie, ale wciąż będzie jędrny. Szybko wyłów różyczki łyżką cedzakową na sito, a następnie zanurz warzywa na chwilę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu wciąż pozostaną jędrne i zachowają mocno zielony kolor. Jeśli nie przeszkadza Ci chrupiący brokuł, to wystarczy tylko zblanszować różyczki przez minutkę lub dwie, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Trochę więcej o technice blanszowania przeczytasz na blogu, zapraszam!
Na dwóch talerzach poukładaj poszarpane na małe kawałki zielone liście, brokuł, kostki fety i rzodkiewki pokrojone na ćwiartki.
W osobnej miseczce przygotuj sos jogurtowy.
W tym celu zmieszaj jogurt naturalny z przyprawą ranczo, wymieszaj dokładnie,
a następnie polej sałatkę kleksami sosu.
Możesz dodatkowo ozdobić brokuł z fetą jadalnymi kwiatami, ale bez nich sałatka również jest bardzo smaczna i ładnie wygląda.
Sałatka gotowa, więc można podawać. Smacznego!