Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki zasmażane to idealny dodatek do obiadu, który można spożywać nawet samodzielnie – są tak dobre! Świetnie komponują się z dodatkiem mięs, takich jak karkówka, łopatka, kotlety mielone, schabowe czy podroby. Są bardzo proste w przygotowaniu, choć nieco długotrwałe – czas ugotowania buraków to nawet godzina. Jeśli wolisz, możesz je także upiec w piekarniku. Buraki są bardzo zdrowe, zawierają dużą ilość żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Pomagają wyrównać gospodarkę wodno-elektrolityczną organizmu i wspierają odporność.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1835
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8402
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253890
Polecam.
Odsłon: 1495
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1835
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8402
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253890
Polecam.
Odsłon: 1495
Składniki
Buraki umyj i ugotuj do miękkości przez ok. 60 minut. Następnie obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
Do garnka włóż masło i rozpuść je. Dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu przez ok. 4 minuty.
Następnie dodaj mąkę i kontynuuj smażenie, cały czas mieszając, przez kolejne 3-4 minuty. Powinien zacząć się wydalać przyjemny zapach zasmażki.
Dodaj buraki. Dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem. Smaż całość na średnim ogniu przez 8 minut, bardzo często mieszając.
Buraczki zasmażane podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu.
Możesz przygotować ich więcej i z powodzeniem zawekować na później. Przechowując w lodówce, spożyj je w ciągu 48 godzin, po odgrzaniu.