Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior pod beszamelem to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które przyrządzisz w pół godziny. Będzie prawdziwą gratką dla osób uwielbiających rozpuszczony, ciągnący się ser. Całość jest kremowa, lekko słodka, ale jednocześnie bardzo wyrazista, z nutą pikantności. Choć sam kalafior nie jest z pewnością najbardziej uwielbianym warzywem, to w tej odsłonie pokocha go cała twoja rodzina!
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5557
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5557
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
Kalafior umyj i podziel go na małe różyczki.
W garnku zagotuj wodę. Dodaj kalafior do wrzącego płynu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj całość przez ok. 5 minut. Warzywo powinno być ugotowane al dente, ale nie może się rozpadać. Odcedź i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę i smaż ją do ładnego zbrązowienia i powstania zasmażki.
Do zasmażki wlej mleko i cały czas mieszając, zagotuj całość. Gotuj do zgęstnienia, a następnie wsyp partiami tarty ser. Całość mieszaj do jego rozpuszczenia.
Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą tłuszczu. Przełóż do niego kalafior i polej go równomiernie sosem beszamelowym. Na wierzchu rozsyp tarty ser.
Danie wstaw do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do rozpuszczenia sera i uzyskania odpowiedniego stopnia przyrumienienia.
Kalafior pod beszamelem wyjmij z pieca i pozostaw na 5 minut do przestudzenia. Podawaj na ciepło, z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku, na patelni lub w mikrofalówce.