Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne śledzie po grecku. Wykorzystałam sos który robię do ryby po grecku i z takiego połączenia wyszły przepyszne śledzie. Więc dzielę się przepisem i polecam wypróbować.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14544
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19603
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14544
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19603
Składniki
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie. Podczas moczenia zmieniam wodę.
W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach. W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2-3 minuty, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję starte warzywa, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem do miękkości warzyw, około 15 minut. Na koniec dodaję musztardę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, doprawiam i jeszcze przez chwilę podgrzewam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gotowy sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski z sosem. Mieszam i odstawiam na około godzinę aby przeszły smakiem. Śledzie po grecku są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa