Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Big Mac to popularna wariacja na temat słynnego hamburgera. Zawiera wszystkie jego składniki podane w oryginalny sposób. Poniżej znajdziesz przepis na nieco odchudzoną wersję – bez kawałków bułek, za to z delikatnymi kotletami i wyśmienitym sosem à la Big Mac.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112839
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 122
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 279
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 385
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 674
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112839
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 122
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 279
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 385
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 674
Składniki
Połącz wszystkie składniki na sos i dokładnie wymieszaj. Przygotuj także dekorację – wymieszaj majonez ze śmietaną i przełóż do rękawa cukierniczego.
Pokrój ogórki i cebulę w kosteczkę. Poszatkuj sałatę. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz wszystkie warzywa w misce i wymieszaj z sosem. Farsz powinien mieć temperaturę pokojową w chwili składania sałatki.
Zetrzyj ser na tarce o średnich oczkach.
Połącz mieloną wołowinę z drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. Bardzo dokładnie wyrób mięso dłonią – na jednolitą, gładką masę. Natłuść dłonie olejem i uformuj z masy 5 kul. Każdą po kolei rozwałkuj lub rozgnieć dłonią na natłuszczonej desce na dość cienki placek. Uformuj go (np. z pomocą noża) tak, by był idealnie okrągły. Usmaż kotlety po kolei na patelni grillowej (około 1-2 minuty po każdej ze stron).
Przełóż ciepłe kotlety warzywnym farszem, każdą warstwę posypując startym serem. Udekoruj sosem majonezowym i natką pietruszki. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.