Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka brokułowa z jogurtowym dressingiem i nerkowcami to propozycja, która sprawdzi się o każdej porze roku. Możesz ją podawać jako dodatek do dań ciepłych, a także drugie śniadanie. Zapakowana w lunchbox doskonale nadaje się do zabrania ze sobą do pracy czy też w podróż. Sprężysty brokuł wraz z chrupiącą cebulą i orzechami stanowi idealne połączenie.
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 110
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 50
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 110
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 50
Składniki
Zacznij od przygotowania brokuła. Po umyciu pod bieżącą wodą, osusz i podziel na różyczki. Zagotuj wodę w garnku, dodaj brokuł, a następnie gotuj przez około 3 minuty. Powinien być al dente, czyli sprężysty i miękki, ale nie surowy. Jabłko obierz, pokrój i pozbądź się gniazd nasiennych. Posiekaj w drobną kostkę. To samo zrób z cebulą. Posiekaj w piórka albo niewielką kostkę. Na suchej i rozgrzanej patelni delikatnie upraż orzechy nerkowca wraz z pestkami słonecznika. W małym naczyniu połącz jogurt naturalny, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
W dużej misce umieść brokuł, pomidora oraz cebulę czerwoną. Wsyp orzechy nerkowca i nasiona słonecznika. Dopraw sosem jogurtowym i całość wymieszaj. Dodaj suszoną żurawinę, która poprawi wygląd sałatki i wzbogaci jej smak.