Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kartoflana to nie tylko popularna w kuchni niemieckiej sałatka, ale i polskiej. Uwielbiamy ją za prostotę i szybkość wykonania. Swój oryginalny smak zawdzięcza przede wszystkim sosowi, który zrobiony jest na bazie majonezu i musztardy. Idealnie zestawia się z daniami obiadowymi, ale także jako przekąska.
Miska, miseczka, deska do krojenia, nóż
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 131
Składniki
Ziemniaków nie obieraj, ale ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Sprawdź widelcem miękkość ziemniaków, aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odstaw do ostygnięcia, po czym obierz ze skórki.
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Niektórzy odsączają ogórki, ale nadają one lekkiej kwaskowatości sałatce, więc to kwestia gustu.
Cebulę obierz i posiekaj na drobną kosteczkę.
W małej miseczce przygotuj sos do sałatki. Połącz ze sobą 3 łyżki majonezu, łyżkę musztardy oraz łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem.
Przygotuj dużą miskę. Obrane ziemniaki pokrój na 4 części lub mniejsze ziemniaki na dwie części i przerzuć do miski. Dodaj pokrojone ogórki kiszone wraz z czerwoną cebulką. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki z wcześniej przygotowanym sosem, a następnie dodaj pokrojony w kostkę koperek lub szczypiorek.