Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka krakowska to ciekawa odmiana sałatki ziemniaczanej – nieco inna, bo z mięsną wkładką i z dodatkiem kwaskowatych ogórków kiszonych. Całość połączona jest ze sobą dressingiem majonezowo-śmietanowym z nutą kopru włoskiego. Dzięki temu to danie zapadnie w pamięć na długo. Wszyscy będą dopytywać, kiedy ta sałatka ponownie zagości na twoim stole. Potrawa jest nie tylko pyszna, ale też bogata w białko, przez co przypadnie do gustu osobom aktywnym fizycznie.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 255
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 58
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 255
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 58
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź i obierz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę.
Piersi z kurczaka umyj i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj je na małym ogniu przez 10-15 minut do utraty surowości. Odcedź i ostudź, a następnie pokrój w średnią kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź je, obierz i pokrój w drobną kostkę. Tak samo ogórki kiszone.
Cebulę posiekaj i przelej ją wrzątkiem. Odcedź.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki sosu w osobnej miseczce.
Złóż sałatkę, kładąc najpierw ziemniaki. Zalej je ok. 1/3 sosu. Następnie połóż kurczaka i zalej go kolejną 1/3 sosu, a potem resztę składników i ostatnią porcją dressingu.
Na koniec całość delikatnie przemieszaj. Wstaw sałatkę krakowską do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Podawaj na zimno, udekorowaną listkami natki pietruszki.