Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 405

Przepis pochodzi z książki B.Buczma B.Bonik -"Kuchnia francuska na co dzień i od święta". Sałatkę bardzo polecam. Jest smaczna i sycąca.

Składniki

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane jajka
  • 250 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 1 szkl. pomidorków lub 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 puszeczka filetów anchois
  • 1/2 słoiczka oliwek
  • kilka liści sałaty
  • sos winegret:
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Ułożyć w salaterce. Ziemniaki, cebulę i jajka drobno pokroić. Umytą paprykę również drobno pokroić. Całość wymieszać z fasolką szparagową. Polać sosem. Umieścić w salaterce.
    Wierzch sałatki przyozdobić rozdrobnionym tuńczykiem, filetami anchois, pomidorkami i oliwkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń