Sałatka sandomierska to świetna propozycja dla każdego wielbiciela przekąsek z tuńczykiem. Sałatka jest idealna na pożywną, choć lekką kolację lub rodzinne przyjęcie. Możesz zaserwować ją klasycznie lub jako pastę na kanapki bądź krakersy.
Sałatka sandomierska
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula
- 2 garści sałaty rzymskiej lub świeżego szpinaku
- garść orzechów włoskich
- 200 g pieczarek
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (ok 120 g)
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1-2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula
- 2 garści sałaty rzymskiej lub świeżego szpinaku
- garść orzechów włoskich
- 200 g pieczarek
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (ok 120 g)
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1-2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz

Etapy przygotowania
Otwórz puszki tuńczyka i fasoli, po czym odsącz na sicie. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w plasterki i ugotuj w osolonej wodzie lub podsmaż na łyżce masła. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Orzechy i koperek przesiekaj. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Aby pozbyć się mocnego smaku, możesz przelać ją wrzątkiem. Pokrój ogórki podobnie jak cebulkę i odsącz na sicie z nadmiaru soku. Wszystkie przygotowane składniki umieść w misce.
W miseczce wymieszaj majonez, jogurt i musztardę. Dodaj ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Polej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Sałatkę sandomierską podawaj od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. Podczas serwowania możesz dołożyć krakersy lub grillowane bagietki.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628



Składniki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula
- 2 garści sałaty rzymskiej lub świeżego szpinaku
- garść orzechów włoskich
- 200 g pieczarek
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (ok 120 g)
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1-2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
Otwórz puszki tuńczyka i fasoli, po czym odsącz na sicie. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w plasterki i ugotuj w osolonej wodzie lub podsmaż na łyżce masła. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Orzechy i koperek przesiekaj. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Aby pozbyć się mocnego smaku, możesz przelać ją wrzątkiem. Pokrój ogórki podobnie jak cebulkę i odsącz na sicie z nadmiaru soku. Wszystkie przygotowane składniki umieść w misce.
W miseczce wymieszaj majonez, jogurt i musztardę. Dodaj ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Polej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Sałatkę sandomierską podawaj od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. Podczas serwowania możesz dołożyć krakersy lub grillowane bagietki.