Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 504 Ocena: 6351

Dodano:

Odsłon: 8920

Sałatka jest pyszna i polecam ją na zabawę sylwestrową :)

Składniki

  • 600 g. śledzi a la Matyjas
  • 3 duże cebule, 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu 10%, 2 łyżki cukru
  • łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 3 duże liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • cała puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę należy zagotować z octem, cukrem i przyprawami.
    Cebulę pokroić w piórka i wrzucić do gorącej zalewy. Nie gotować.
    Matyjasy trzy razy wypłukać. Ja zostawiam za każdym razem po 5 minut w wodzie, aby sól wyszła.
    Po wypłukaniu pokroić na kawałki. Dodać do zimnej zalewy. Wsypać groszek i doprawić majonezem.

    Bardzo ważne-aby Matyjasy dodawać do zimnej zalewy. Gdy robiłam po raz pierwszy, zalewa była lekko ciepła i kawałki ryb rozleciały się.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 30 grudnia 2017 pół szklanki wody wystarczyło,ale cebulę sparzyłam na chwilę w gorącej wodzie i przelałam na sitko,dałam cały mały majonez Kielecki i dodatkowo popieprzyłam,wyszło super :))) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 28 grudnia 2017 chciałabym się upewnić czy te pół szklanki wody na zalewę wystarczy?chętnie bym zrobiła takie śledzie ,bo nareszcie bez oleju:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń