Sałatka śledziowa pod pierzynką czyli szuba

Przepis bierze udział w konkursie

SZUBA czyli ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ - bez specjalnego zagłębiania się w historię (wyobrażam sobie, że wszyscy dookoła zajęci przygotowywaniem smakołyków) - szuba to sałatka śledziowo-warzywna z majonezem, ułożona warstwowo, która przyszła do nas (tu są dwie wersje) z Ukrainy albo z Rosji (i to jeszcze okresu radzieckiego ). Niezwykły wygląd nadają sałatce buraki, które pięknie ją barwią. W większości przepisów podaje się śledzie typu matias lub a'la matias. Ja tym razem użyłam (i to był dla nas strzał w 10) śledzi "wiejskich". Nadało to zdecydowanie bardziej wyraźny charakter sałatce i szczerze mówiąc - odtąd tak własnie będziemy ją przyrządzać. Uwaga - podane w przepisie ilości są orientacyjne - wszystko zależy od tego, jaką ilość sałatki chcecie przygotować, ważne by zachować w miarę odpowiednie proporcje
Sałatka śledziowa pod pierzynką czyli szuba
Składniki
- 4-5 śledzi (matias, a'la matias, wiejskich)
- 3-4 ugotowane czerwone buraki
- 2-3 ugotowane marchwie
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 1-2 cebule
- 4-5 jajek na twardo
- majonez
- sól, pieprz
Składniki
- 4-5 śledzi (matias, a'la matias, wiejskich)
- 3-4 ugotowane czerwone buraki
- 2-3 ugotowane marchwie
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 1-2 cebule
- 4-5 jajek na twardo
- majonez
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Jeśli używacie matiasów, należy je na kilka godzin przed przygotowaniem sałatki namoczyc w mleku, by sałatka nie była zbyt słona. Jeśli nie macie na to czasu - uważajcie na ilość dodawanej soli. Śledzie pokroić w drobną kostkę.
Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach (każdy składnik osobno). Cebulę posiekać drobno. Jajka także zetrzeć na grubych oczkach tarki.
W przezroczystej misce na dole wyłożyć posiekaną cebulę, a na nią wyłożyć śledzie. Na to wykładamy połowę buraków, delikatnie solimy i smarujemy majonezem.
Następnie układamy warstwę ziemniaków, solimy i pieprzymy (pieprzu nie żałujcie - warto, żeby był grubo zmielony), marchewkę i znów smarujemy majonezem.
Teraz wykładamy drugą połowę buraków, posypujemy jajkiem. Wstawiamy na parę godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Przed podaniem można udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148



Składniki
- 4-5 śledzi (matias, a'la matias, wiejskich)
- 3-4 ugotowane czerwone buraki
- 2-3 ugotowane marchwie
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 1-2 cebule
- 4-5 jajek na twardo
- majonez
- sól, pieprz
Jeśli używacie matiasów, należy je na kilka godzin przed przygotowaniem sałatki namoczyc w mleku, by sałatka nie była zbyt słona. Jeśli nie macie na to czasu - uważajcie na ilość dodawanej soli. Śledzie pokroić w drobną kostkę.
Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach (każdy składnik osobno). Cebulę posiekać drobno. Jajka także zetrzeć na grubych oczkach tarki.
W przezroczystej misce na dole wyłożyć posiekaną cebulę, a na nią wyłożyć śledzie. Na to wykładamy połowę buraków, delikatnie solimy i smarujemy majonezem.
Następnie układamy warstwę ziemniaków, solimy i pieprzymy (pieprzu nie żałujcie - warto, żeby był grubo zmielony), marchewkę i znów smarujemy majonezem.
Teraz wykładamy drugą połowę buraków, posypujemy jajkiem. Wstawiamy na parę godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Przed podaniem można udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Bardzo ładny wygląd gratuluję
Smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mielonych 👍