Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
SZUBA czyli ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ - bez specjalnego zagłębiania się w historię (wyobrażam sobie, że wszyscy dookoła zajęci przygotowywaniem smakołyków) - szuba to sałatka śledziowo-warzywna z majonezem, ułożona warstwowo, która przyszła do nas (tu są dwie wersje) z Ukrainy albo z Rosji (i to jeszcze okresu radzieckiego ). Niezwykły wygląd nadają sałatce buraki, które pięknie ją barwią. W większości przepisów podaje się śledzie typu matias lub a'la matias. Ja tym razem użyłam (i to był dla nas strzał w 10) śledzi "wiejskich". Nadało to zdecydowanie bardziej wyraźny charakter sałatce i szczerze mówiąc - odtąd tak własnie będziemy ją przyrządzać. Uwaga - podane w przepisie ilości są orientacyjne - wszystko zależy od tego, jaką ilość sałatki chcecie przygotować, ważne by zachować w miarę odpowiednie proporcje
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1241
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 74
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1241
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 74
Składniki
Jeśli używacie matiasów, należy je na kilka godzin przed przygotowaniem sałatki namoczyc w mleku, by sałatka nie była zbyt słona. Jeśli nie macie na to czasu - uważajcie na ilość dodawanej soli. Śledzie pokroić w drobną kostkę.
Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach (każdy składnik osobno). Cebulę posiekać drobno. Jajka także zetrzeć na grubych oczkach tarki.
W przezroczystej misce na dole wyłożyć posiekaną cebulę, a na nią wyłożyć śledzie. Na to wykładamy połowę buraków, delikatnie solimy i smarujemy majonezem.
Następnie układamy warstwę ziemniaków, solimy i pieprzymy (pieprzu nie żałujcie - warto, żeby był grubo zmielony), marchewkę i znów smarujemy majonezem.
Teraz wykładamy drugą połowę buraków, posypujemy jajkiem. Wstawiamy na parę godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Przed podaniem można udekorować posiekanym szczypiorkiem.