Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka toruńska to kolorowa i smakowita propozycja, która łączy paluszki krabowe, jajka na twardo, świeży ogórek i słodką kukurydzę. Aby przekąska stała się bardziej sycąca, dodaj do niej gotowany ryż, a ostrości doda drobno posiekana cebulka lub kawałek pora. W okresie zimowym zastąp świeżego ogórka kiszonym lub korniszonami. Dla dodania sałatce świeżości dosyp odrobinę posiekanego koperku lub natki pietruszki.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8440
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2952
Polecam.
Odsłon: 1693
Polecam.
Odsłon: 491
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8440
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2952
Polecam.
Odsłon: 1693
Polecam.
Odsłon: 491
Składniki
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, po czym odstaw do ostudzenia i obierz. Zielone ogórki dokładnie wyszoruj i pokrój (ze skórką) w kostkę. Umieść w miseczce, lekko posól, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie odciśnij ogórki i przełóż do dużej miski. Ugotowane jajka i obrane z osłonek paluszki krabowe pokrój w kostkę i także umieść w misce. Na koniec dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.
W osobnej miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i wlej do sałatki. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać do sosu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj całość. Sałatkę toruńską podawaj od razu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce.