Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bazą tej potrawy jest mieszanka różnych sałat, jednak najważniejsze są grzyby, a dokładnie wyjątkowo zdrowe boczniaki. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a to nieprawda. Boczniaki zawierają białko, które jest w 70 proc. przyswajalne przez nasz organizm oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są bogate w witaminy i sole mineralne. Przepis na sałatkę pochodzi z 522. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Składniki
Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką kukurydzianą i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić do wystudzenia.
Sałaty poszarpać i ułożyć na półmisku. Na sałacie umieścić pokrojone na ćwiartki jajka na twardo, pomidorki koktajlowe oraz grzyby. Dorzucić uprażone orzechy włoskie. Posypać serem cheddar, startym na dużych oczkach. Skropić winegretem (składniki wystarczy wymieszać).