Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z duszonych warzyw

Sałatka z duszonych warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4932

Dodano:

Odsłon: 462

Lato to najlepszy czas na warzywa. Są one wtedy najsmaczniejsze i najtańsze. Sałatka z duszonych warzyw to smaczna propozycja do każdego obiadu. Świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i z jajkiem sadzonym ;)

Składniki

  • 2 papryki czerwone
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki masła
  • kilka lisków świeżych ziół (u mnie oregano, tymianek i majeranek)
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z duszonych warzyw

Przygotowanie

  1. Z kukurydzy usuwamy liście. Kolby grillujemy z każdej strony (jeśli nie macie patelni grillowej użyjcie po prostu zwykłej). Kukurydza powinna miejscami lekko zbrązowieć.

  2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cukinię kroimy w plasterki (jeśli jest gruba to w półplasterki). Zgrillowane kolby kukurydzy stawiamy pionowo i ścinamy z nich ziarenka.

  3. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią paprykę, dodajemy masło i przykrywamy. Dusimy na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie dorzucamy ziarenka kukurydzy i cukinię, doprawiamy solą, drobno posiekanymi ziołami, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut.

    Gotowe warzywa posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiktoria21 22 sierpnia 2018 Idealne danie na lato, zwłaszcza ze względu na dostępność cukinii. Wygląda pysznie!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń