Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 189
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 327
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 103
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 189
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 327
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 103
Składniki
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Formujemy je w nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Wyszło mi 20 szt. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony. Falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
W międzyczasie robimy sałatkę. Składniki na sos dokładnie mieszamy i odstawiamy. Sałatę rwiemy, pomidory i paprykę kroimy. Na talerzach rozkładamy warzywa, posypujemy pestkami granatu, układamy falafele i polewamy całość sosem. Idealnym dodatkiem do sałatki będzie chlebek naan lub podpłomyk.