Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka to eksplozja smaków - dobrze doprawiony kurczak, słodka morela i chrupiące pestki dyni.
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 586
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4322
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 586
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4322
Składniki
Mięso z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Olej mieszamy z przyprawami - czosnkiem, paprykami i curry. Nacieramy mięso i zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Po tym czasie smażymy. Odstawiamy do ostudzenia.
Morele kroimy na ćwiartki. Smażymy na maśle klarowanym od strony, gdzie była pestka, aż zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia. Składniki sosu mieszamy.
Kroimy sałatę rzymską, pomidory, ogórka i paprykę. Łączymy warzywa z kurczakiem i sosem, mieszamy. Rozkładamy na 3-4 talerze. Na górze układamy morele, dekorujemy sosem balsamicznym i posypujemy prażonymi pestkami dyni.