Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z łososiem pieczonym to danie, które może stanowić dodatek do głównego posiłku, jak i samodzielny lunch czy kolację. To propozycja pełna witamin, ale także i smaku. Pieczony łosoś dosłownie rozpływa się w ustach, a słodko-kwaśny sos scala wszystko razem, tworząc wyjątkową całość, godną nawet najbardziej wyrafinowanych kubków smakowych. Oprócz łososia w sałatce znajdziesz brokuły, które zawierają mnóstwo składników mineralnych. Ich regularne spożywanie może niwelować stany zapalne, pomoże w redukcji złego cholesterolu oraz zwiększy odporność naszego organizmu. Kolejnym składnikiem pełnym witamin są borówki. Warto sięgać po nie często, ponieważ są źródłem antyoksydantów, znakomicie wpływają na nasz wzrok, a co najważniejsze chronią przed starzeniem się i chorobą Alzheimera. Kolejnym elementem sałatki jest awokado, które należy do kategorii zwanej superfoods. Owoc ten jest kaloryczny, ale bogaty w wartości odżywcze. Stanowi doskonałe źródło witaminy E, kwasu foliowego, magnezu, a także błonnika. Warto zatem włączyć je do diety. Jak widzisz, dzięki doborowi odpowiednich składników, sałatka z łososiem pieczonym to istna bomba witaminowa. Warto zapisać przepis.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 67
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 66
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 82
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 40
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 67
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 66
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 82
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 40
Składniki
Łososia natrzyj solą i pieprzem. Skrop go sokiem z cytryny i oliwą. Rybę połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ją przez 15 minut w temperaturze 220 st. Celsjusza. Po tym czasie ją wyjmij, ostudź i pokrusz na mniejsze cząstki.
Brokuły umyj i włóż do wrzącej wody na 2-3 minuty. Odcedź i pokrój je na mniejsze różyczki.
Awokado i dymki obierz i pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki przełóż do miski sałatkowej. Dodaj umyte liście szpinaku, borówki i sezam. Dokładnie wymieszaj.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Tak przygotowanym sosem zalej sałatkę. Sałatkę z pieczonym łososiem podawaj od razu po przyrządzeniu.