Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miażdżyliście kiedykolwiek zielone ogórki? Nie? To teraz macie szansę. W tej sałatce ogórki są specjalnie gniecione, aby pozbawić je nadmiaru soku i uczynić bardziej chrupiącymi i kruchymi.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 447
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 520
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 812
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 447
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 520
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 812
Składniki
Najpierw przyprawimy fetę: do miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy i bardzo obficie posypujemy świeżym mielonym pieprzem oraz solimy. Do wymieszanej z przyprawami oliwy wrzucamy fetę pokrojoną w kostkę – lekko mieszamy, aby cały ser pokrył się marynatą. Zostawiamy na kilka minut.
W tym czasie będziemy miażdżyć ogórki, więc jeśli masz słabe nerwy, to lepiej poproś kogoś o pomoc;) Ogórki myjemy ale nie obieramy ich. Przekrawamy je wzdłuż na połówki i układamy płaską stroną na desce. Wałkiem do ciasta miażdżymy je, pozbawiając ich naturalnego sosu. Po prostu wałkujemy je dość mocno przyciskając wałek. Następnie rwiemy je na kawałki. Tak, rwiemy, nie kroimy. Wrzucamy do miseczki i solimy obficie, dodajemy pozostałe 2 łyżki oliwy i 3 łyżki octu winnego. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Po 5-7 minutach na duży talerz wykładamy kawałki ogórków, na nie warstwę pikantnej fety i całość posypujemy oliwkami. Pozostały od ogórków sos wykorzystujemy do skropienia całości. Gotową sałatkę można jeszcze doprawić świeżym pieprzem lub ulubionymi ziołami – doskonale będzie tu pasować np. natka pietruszki.