Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka z portulaki z figami

sałatka z portulaki z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 2555

Dodano:

Odsłon: 263

Portulaka jest popularna w Turcji, Grecji, we Włoszech. Można ją jeść na surowo (np. w sałatkach, jako dodatek do smoothie, czy też użyć do przyrządzenia pesto) lub na ciepło (duszona z oliwą i czosnkiem lub dodać do zupy).

Składniki

  • portulaka - 1 pęczek
  • świeże figi - 5-6 szt
  • pestki granatu - 3 łyżki
  • orzechy włoskie - 75 g
  • melasa z granatów - 2 łyżki
  • oliwa extra vergine - 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
sałatka z portulaki z figami

Przygotowanie

  1. Z portulaki oderwać liście i górne części pędów (łodygi można wykorzystać tak jak szparagi). Figi pokroić na ćwiartki.

  2. Na talerze rozłożyć portulakę i pokrojone figi, dodać posiekane z grubsza orzechy i pestki granatu. Sałatkę lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić oliwą i melasą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 20 sierpnia Jesteśmy pod wrażeniem i gratulujemy przepisu :) Sałatka wygląda bardzo elegancko i na pewno świetnie smakuje! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń