Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Portulaka jest popularna w Turcji, Grecji, we Włoszech. Można ją jeść na surowo (np. w sałatkach, jako dodatek do smoothie, czy też użyć do przyrządzenia pesto) lub na ciepło (duszona z oliwą i czosnkiem lub dodać do zupy).
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 303
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 244
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9301
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 303
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 244
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9301
Składniki
Z portulaki oderwać liście i górne części pędów (łodygi można wykorzystać tak jak szparagi). Figi pokroić na ćwiartki.
Na talerze rozłożyć portulakę i pokrojone figi, dodać posiekane z grubsza orzechy i pestki granatu. Sałatkę lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić oliwą i melasą.