Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Portulaka jest popularna w Turcji, Grecji, we Włoszech. Można ją jeść na surowo (np. w sałatkach, jako dodatek do smoothie, czy też użyć do przyrządzenia pesto) lub na ciepło (duszona z oliwą i czosnkiem lub dodać do zupy).
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67491
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1850
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67491
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1850
Składniki
Z portulaki oderwać liście i górne części pędów (łodygi można wykorzystać tak jak szparagi). Figi pokroić na ćwiartki.
Na talerze rozłożyć portulakę i pokrojone figi, dodać posiekane z grubsza orzechy i pestki granatu. Sałatkę lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić oliwą i melasą.