Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi kalafiora? To wszechstronny warzywo, które króluje w zupach, zapiekankach i wielu innych potrawach. A gdyby tak odkryć go na nowo i to w zupełnie innej odsłonie? Przetestuj nasz przepis na błyskawiczną sałatkę z surowego kalafiora - idealną na dodatek do obiadu, grilla, a nawet jako lekką kolację! Sekretem tej sałatki jest nie tylko jej prostota, ale również wyjątkowy smak i świeżość. Pokrojony w drobne różyczki kalafior zaskakuje smakiem i chrupkością, a całość dopełnia aromatyczny dressing i duża porcja posiekanego koperku. Sałatka z surowego kalafiora to idealny sposób na przemycenie do codziennego menu dodatkowej porcji witamin i minerałów. Jest niskokaloryczna i łatwa do strawienia, dlatego sprawdzi się również w diecie odchudzającej.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Kalafiora podziel na drobne różyczki. Możesz go nawet posiekać nożem. Przelej na sicie bieżącą wodą i zostaw do wyschnięcia. Przełóż kalafior do miski. Ugotuj jajka na twardo, po czym je wystudź, obierz i pokrój w kostkę lub ósemki. Pomidorki umyj i osusz, przekrój na pół. Koperek opłucz i drobno posiekaj.
Wszystkie składniki sałatki umieść w misce. W oddzielnej miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dopraw solą i pieprzem. Zalej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Możesz podawać od razu lub odstawić na 20 minut do lodówki, by smaki lepiej się połączyły. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.