Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczykiem i pomidorami to fantastyczna propozycja na szybką i zdrową przekąskę. Kolorowe składniki dekorują danie, ale też gwarantują bogactwo smaków. Całość wieńczy ziołowy sos na bazie oliwy z odrobiną czosnku. Dzięki dodatkowi ryżu sałatka jest sycąca, stając się świetnym rozwiązaniem na lekki obiad w gorące dni.
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 515
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 700
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1118
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 178
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 208
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6079
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 515
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 700
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1118
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 178
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 208
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6079
Składniki
Ryż przepłucz na sicie i przełóż do garnka. Zalej wodą, posól i ugotuj ryż na półtwardo. Następnie odstaw do pełnego ostygnięcia. Tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz na sicie. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w słupki. Z papryki wytnij gniazda nasienne, a z pomidorów twarde środki. Pokrój warzywa w kawałki przypominające kostkę. Przełóż wszystko do miski.
Oliwę połącz z sokiem z cytryny, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej sos do sałatki i ponownie wymieszaj. Danie podawaj od razu lub po 30-minutowym chłodzeniu w lodówce. Aby wzmocnić smak sałatki dorzuć do niej łyżkę posiekanej natki pietruszki lub prażonych nasion słonecznika.