Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczykiem i pomidorami to fantastyczna propozycja na szybką i zdrową przekąskę. Kolorowe składniki dekorują danie, ale też gwarantują bogactwo smaków. Całość wieńczy ziołowy sos na bazie oliwy z odrobiną czosnku. Dzięki dodatkowi ryżu sałatka jest sycąca, stając się świetnym rozwiązaniem na lekki obiad w gorące dni.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6894
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5086
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2048
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6894
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5086
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2048
Składniki
Ryż przepłucz na sicie i przełóż do garnka. Zalej wodą, posól i ugotuj ryż na półtwardo. Następnie odstaw do pełnego ostygnięcia. Tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz na sicie. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w słupki. Z papryki wytnij gniazda nasienne, a z pomidorów twarde środki. Pokrój warzywa w kawałki przypominające kostkę. Przełóż wszystko do miski.
Oliwę połącz z sokiem z cytryny, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej sos do sałatki i ponownie wymieszaj. Danie podawaj od razu lub po 30-minutowym chłodzeniu w lodówce. Aby wzmocnić smak sałatki dorzuć do niej łyżkę posiekanej natki pietruszki lub prażonych nasion słonecznika.