Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczykiem i pomidorami to fantastyczna propozycja na szybką i zdrową przekąskę. Kolorowe składniki dekorują danie, ale też gwarantują bogactwo smaków. Całość wieńczy ziołowy sos na bazie oliwy z odrobiną czosnku. Dzięki dodatkowi ryżu sałatka jest sycąca, stając się świetnym rozwiązaniem na lekki obiad w gorące dni.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 588
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2803
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14539
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 588
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2803
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14539
Składniki
Ryż przepłucz na sicie i przełóż do garnka. Zalej wodą, posól i ugotuj ryż na półtwardo. Następnie odstaw do pełnego ostygnięcia. Tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz na sicie. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w słupki. Z papryki wytnij gniazda nasienne, a z pomidorów twarde środki. Pokrój warzywa w kawałki przypominające kostkę. Przełóż wszystko do miski.
Oliwę połącz z sokiem z cytryny, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej sos do sałatki i ponownie wymieszaj. Danie podawaj od razu lub po 30-minutowym chłodzeniu w lodówce. Aby wzmocnić smak sałatki dorzuć do niej łyżkę posiekanej natki pietruszki lub prażonych nasion słonecznika.