Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta, lekko chrupiąca i pyszna. I wcale nie jest słodka jak deser, choć z deserem zwykle kojarzą nam się truskawki. Sałatka jest szybka i łatwa do zrobienia, ponieważ niczego nie trzeba gotować, piec ani smażyć. Wystarczy pokroić składniki, przygotować dressing, wymieszać wszystko i już można jeść.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25063
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25063
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 160
Składniki
Podane proporcje są orientacyjne, więc możesz dodać mniej lub więcej któregoś ze składników. Jeśli lubisz bardziej owocowy smak, użyj więcej truskawek. Jeśli lubisz, żeby coś mocno chrupało w sałatce, dodaj więcej szparagów. I dlatego podaję tylko przybliżone ilości.
Dowolne zielone liście (u mnie tym razem rukola, ale może być dowolna zielenina) rozdrobnij trochę i włóż do dużej miski.
Zielone szparagi umyj i przygotuj do dalszej obróbki. Nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać twarde i jasne, zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie pokrój szparagi w kawałki dowolnej wielkości. Ja lubię sałatki z dość małymi elementami, więc pokroiłam szparagi na nieduże kawałki, jak widać na zdjęciu. Wrzuć szparagi do miski z sałatą.
Truskawki opłucz dokładnie, a następnie pozbądź się ogonków (nie wyrzucaj ich, tylko wysusz na zdrową herbatkę, jak to opisałam na blogu). Większe owoce pokrój na połówki lub ćwiartki, a mniejsze możesz w całości wrzucić do miski ze szparagami.
Wszystkie składniki sosu umieść w słoiku, a następnie porządnie wymieszaj i połącz przez potrząsanie zakręconym naczyniem.
Gotowym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Zostaw „do przegryzienia” smaków na 10 minut, mieszając jeszcze ze dwa-trzy razy.
No i już, sałatka ze szparagów i truskawek gotowa, więc można podawać. To jest wiosenne i pyszne samo w sobie, ale jeśli chcesz uzyskać pełniejsze danie, możesz dodać pokrojony w kostkę ser. Idealnie pasuje feta, ser kozi lub owczy, ale i krowi ser typu włoskiego (capri) też dobrze się sprawdzi.
Smacznego!