Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to bardzo pożywna propozycja na lunch czy kolację. Stanowi niezwykłe połączenie wyjątkowych składników, które wspaniale się komponują: ser pleśniowy, szpinak, suszone pomidory.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8128
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8128
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Pieczarki oczyść i przekrój je na pół lub – w przypadku większych sztuk – pokrój je w grubsze plastry.
Połóż ziemniaki i grzyby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą i posyp przyprawami: solą, pieprzem, rozmarynem.
Włóż wszystko do piekarnika nastawionego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut dla pieczarek i 35-40 minut dla ziemniaków. Składniki muszą być miękkie – w razie potrzeby przedłuż czas pieczenia.
Rozgrzej suchą patelnię. Umieść na niej boczek i podsmaż go do chrupkości i zezłocenia. Odstaw go na bok do przestudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory suszone pokrój w cienkie paseczki, a ser pokrusz w dłoniach.
Przygotuj dressing. Wszystkie składniki sałatki umieść w miseczce i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż sałatkę. W misce umieść liście szpinaku, ziemniaki, cebulę i pieczarki. Zalej przygotowanym sosem i wymieszaj. Na wierzchu połóż pokruszony ser, pomidory i plasterki boczku. Sałatkę ze szpinakiem i boczkiem podawaj ze składnikami na zimno lub jeszcze na ciepło.