Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to bardzo pożywna propozycja na lunch czy kolację. Stanowi niezwykłe połączenie wyjątkowych składników, które wspaniale się komponują: ser pleśniowy, szpinak, suszone pomidory.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2152
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 384
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 803
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17284
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2152
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 384
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 803
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17284
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Pieczarki oczyść i przekrój je na pół lub – w przypadku większych sztuk – pokrój je w grubsze plastry.
Połóż ziemniaki i grzyby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą i posyp przyprawami: solą, pieprzem, rozmarynem.
Włóż wszystko do piekarnika nastawionego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut dla pieczarek i 35-40 minut dla ziemniaków. Składniki muszą być miękkie – w razie potrzeby przedłuż czas pieczenia.
Rozgrzej suchą patelnię. Umieść na niej boczek i podsmaż go do chrupkości i zezłocenia. Odstaw go na bok do przestudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory suszone pokrój w cienkie paseczki, a ser pokrusz w dłoniach.
Przygotuj dressing. Wszystkie składniki sałatki umieść w miseczce i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż sałatkę. W misce umieść liście szpinaku, ziemniaki, cebulę i pieczarki. Zalej przygotowanym sosem i wymieszaj. Na wierzchu połóż pokruszony ser, pomidory i plasterki boczku. Sałatkę ze szpinakiem i boczkiem podawaj ze składnikami na zimno lub jeszcze na ciepło.