Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną i pożywną sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i warzywami. Jej smak podkreślają aromatyczne nowalijki. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanych mięs oraz ryb. Przygotowałam ją ze schłodzonych ziemniaków, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Zwarta w schłodzonych ziemniakach skrobia oporna (odporna na procesy trawienne) jest naturalnym prebiotykiem, który ma zbawienny wpływ na nasze jelita. Zimne ziemniaki mają też niższy indeks glikemiczny oraz o połowę mniej kalorii w porównaniu do tych świeżo ugotowanych.
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 92
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4700
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 92
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4700
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i schładzamy w lodówce*. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. * Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej. Możecie ugotować je także w mundurkach, a wtedy zyskają na smaku, zawartości błonnika oraz będą lżej strawne.
Ziemniaki, jajka, cebulkę, ogórki małosolne i rzodkiewkę kroimy w kostkę (ziemniaki możecie pokroić na większe kawałki). Koperek i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki wraz z odsączoną kukurydzą przekładamy do miski.
Majonez łączymy z jogurtem, a powstały sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy go do jajek i warzyw i dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki dla dobrego przejścia smaków i aromatów.