Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka ziemniaczana z solirodem

sałatka ziemniaczana z solirodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2546

Dodano:

Odsłon: 1193

Soliród, salicornia, szparagi morskie to roślina występująca na zasolonych terenach nadmorskich. Pasuje do ryb, makaronu, ziemniaków, sałatek. Soliród jest słony więc trzeba uważać z ilością dodawanej do potrawy soli.

Składniki

  • młode ziemniaki - 500 g
  • soliród - 100 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • pieprz
  • skórka otarta z cytryny - 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
sałatka ziemniaczana z solirodem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować, większe pokroić na kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

  2. W międzyczasie czosnek pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzaną na sporej patelni oliwę, smażyć na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać soliród, smażyć razem kolejne 5 minut.

  3. Ugotowane ziemniaki przełożyć na patelnię, dodać sporo świeżo zmielonego pieprzu i natkę pietruszki.

  4. Przed podaniem sałatkę posypać otartą skórką cytrynową. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń