Dzięki tej sałatce polubiłam śledzie. Jest ona tak delikatna zarówno w konsystencji, jak i w smaku, co trochę łagodzi wyraźny smak śledzia, a jednocześnie nadaje mu charakteru.
Śledzie pod pierzynką
Składniki
- Por (biała część, ok. 8 cm)
- Ogórek konserwowy 8- 10 szt.
- filety śledziowe a'la matias w oleju 500g
- jajka 4 szt.
- marchewka 2 szt.
- ziemniaki 5 szt.
- Majonez 3 łyżki
- Jogurt naturalny 5 łyżek
- Pieprz, sól, curry
Składniki
- Por (biała część, ok. 8 cm)
- Ogórek konserwowy 8- 10 szt.
- filety śledziowe a'la matias w oleju 500g
- jajka 4 szt.
- marchewka 2 szt.
- ziemniaki 5 szt.
- Majonez 3 łyżki
- Jogurt naturalny 5 łyżek
- Pieprz, sól, curry

Etapy przygotowania
Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach- umyć i w obierkach włożyć do garnka. Gotować ok. 20-30 min. do miękkości (ważne aby nie były zbyt miękkie, żeby się nie rozpadały). Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo- 8 min. Warzywa i jajka obrać.
Pora drobno pokroić w kosteczkę, wyłożyć na dno naczynia. Ogórki potrzeć na tarle o grubych oczkach, odcisnąć z nich lekko wodę i ułożyć na pora. Następnie śledzie opłukać z oleju, pokroić w kostkę o boku 1,5cm. Ułożyć na ogórkach. Oprószyć lekko curry. Na śledzie wysypać potarte na grubym tarle jajka, następnie warstwę startej marchewki i potartych ziemniaków.
W osobnej miseczce wymieszać ze sobą majonez i jogurt doprawiony pieprzem i solą. (Należy uważać jednak z ilością soli, gdyż śledzie są słone). Tak przygotowany sos wylać na górną warstwę sałatki, delikatnie rozprowadzić po całości, posypać curry. NIE MIESZAĆ.
Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 33
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 82
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 33
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 82



Składniki
- Por (biała część, ok. 8 cm)
- Ogórek konserwowy 8- 10 szt.
- filety śledziowe a'la matias w oleju 500g
- jajka 4 szt.
- marchewka 2 szt.
- ziemniaki 5 szt.
- Majonez 3 łyżki
- Jogurt naturalny 5 łyżek
- Pieprz, sól, curry
Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach- umyć i w obierkach włożyć do garnka. Gotować ok. 20-30 min. do miękkości (ważne aby nie były zbyt miękkie, żeby się nie rozpadały). Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo- 8 min. Warzywa i jajka obrać.
Pora drobno pokroić w kosteczkę, wyłożyć na dno naczynia. Ogórki potrzeć na tarle o grubych oczkach, odcisnąć z nich lekko wodę i ułożyć na pora. Następnie śledzie opłukać z oleju, pokroić w kostkę o boku 1,5cm. Ułożyć na ogórkach. Oprószyć lekko curry. Na śledzie wysypać potarte na grubym tarle jajka, następnie warstwę startej marchewki i potartych ziemniaków.
W osobnej miseczce wymieszać ze sobą majonez i jogurt doprawiony pieprzem i solą. (Należy uważać jednak z ilością soli, gdyż śledzie są słone). Tak przygotowany sos wylać na górną warstwę sałatki, delikatnie rozprowadzić po całości, posypać curry. NIE MIESZAĆ.
zawsze powtarzam:ze wszystkich słodyczy najlepsze są śledzie :) zagoszczą u nas na wigilijnym stole:)))
smacznego:)
Dzięki:) Zapraszam także na mojego bloga http://dobra-zonka-w-kuchni.blogspot.com/
sałatka pyszna, a zdjęcie piękne :)
Dziękuję i polecam, bo sałatka naprawdę smaczna:)