No bo wiecie, ja tam lubię kogoś zaskakiwać, nie tylko smakiem, ale też teksturami. Tutaj aksamitne połączenie śmietany i pieczonej gruszki z rybą sprawdzi się i na bank zaskoczy śledziowych smakoszy. Szczególnie polecam na święta.
Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką
Składniki
Składniki:
- 400 g matiasów
- 400 g śmietanki 36% (gęstej)
- 2 duże gruszki
- 100 g rodzynków
Składniki
Składniki:
- 400 g matiasów
- 400 g śmietanki 36% (gęstej)
- 2 duże gruszki
- 100 g rodzynków

Etapy przygotowania
W zależności od stopnia solanki, śledzie moczymy kilkukrotnie zmieniając wodę. Ja za zbyt słonymi nie przepadam, więc moczyłem około 1 godziny. Rybę kroimy w poprzeczne paski (około 1 cm). Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pieczemy 20 minut w 200°C. Przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy ze śmietaną. Dodajemy uprzednio namoczone i odcedzone, rodzynki. Całość mieszamy. Przekładamy do słoików i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- 400 g matiasów
- 400 g śmietanki 36% (gęstej)
- 2 duże gruszki
- 100 g rodzynków
W zależności od stopnia solanki, śledzie moczymy kilkukrotnie zmieniając wodę. Ja za zbyt słonymi nie przepadam, więc moczyłem około 1 godziny. Rybę kroimy w poprzeczne paski (około 1 cm). Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pieczemy 20 minut w 200°C. Przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy ze śmietaną. Dodajemy uprzednio namoczone i odcedzone, rodzynki. Całość mieszamy. Przekładamy do słoików i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
Pyszne śledzie, ciekawe połączenie smaków;)
Ciekawy przepis :)
Z pomarańczą i rodzynkami robiłam, ale z gruszką i to pieczoną, jeszcze nie, to musi być ciekawy smak :)