Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sałatki są zdrowe, sałatki są kolorowe, można je na różne sposoby przygotować, można po prostu w kuchni eksperymentować. Ja sałatkę z popcornem z kaszy gryczanej przygotowałam i ze smakiem się nią zajadałam. Była prosta, zaskakująca, smaczna i chrupiąca.
mały rondelek, małe sitko metalowe
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 687
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 403
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13302
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 524
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 687
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 403
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13302
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 524
Składniki
Rada: można użyć gotowego tuńczyka z warzywami lub samego tuńczyka w oleju i dodać kilka oliwek, łyżkę kukurydzy, groszku. Mini marchewki na al dente ugotowane, na dno słoika poukładane, do tego tuńczyk (z puszki) z kukurydzą marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami dodany, z kiszonym ogórkiem pokrojonym w kostkę dodatkowo zmieszamy. Ugotowane jajka przepiórki, przekrojone na połowę też się w niej schowały, delikatnego smaku nadały. Całość popcornem z kaszy gryczanej przykryta, dzięki temu sałatka wyszła, chrupiąca, znakomita. Szczypiorek dodał wyrazistości, listki mięty, buraka, sałaty wiosennej lekkości.
JAK ZROBIĆ Popcorn z kaszy gryczanej? W garnku rozgrzewamy olej (tyle żeby można było zanurzyć kaszę w sitku ), w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży, przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju, oprószamy solą.