Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawię Wam bardzo świeży, lekki i orzeźwiający przepis na sałatkę pasterska pochodzącą z Turcji. Jest to sałatka składająca się z warzyw, które doskonale gaszą pragnienie czyli ogórka i pomidorów. Jednak to nie wszystko. Dodatkiem jest tutaj biała, cukrowa cebula ale także świeża mięta oraz pestki granatu. Warto dodać też łyżeczkę melasy z granatów. Bardzo fajnie podkręca smak cebuli. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do kanapek, lunch do pracy a przede wszystkim do różnego rodzaju mięs.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3794
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 726
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3794
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 726
Składniki
Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Ogórka myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Nie obieramy go ze skórki. Cebulę również kroimy w drobną skórkę. Wszystko razem mieszamy. Granat przekrawamy na pół. Płaską częścią kładziemy na dłoni i trzymamy ja nad miską z warzywami. Drewnianą łyżką uderzamy w owoc tak aby wyleciały nam wszystkie pestki.
Miętę rwiemy na mniejsze cześć. Szczypiorek oraz natkę siekamy. Dodajemy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz melasą. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.