Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawię Wam bardzo świeży, lekki i orzeźwiający przepis na sałatkę pasterska pochodzącą z Turcji. Jest to sałatka składająca się z warzyw, które doskonale gaszą pragnienie czyli ogórka i pomidorów. Jednak to nie wszystko. Dodatkiem jest tutaj biała, cukrowa cebula ale także świeża mięta oraz pestki granatu. Warto dodać też łyżeczkę melasy z granatów. Bardzo fajnie podkręca smak cebuli. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do kanapek, lunch do pracy a przede wszystkim do różnego rodzaju mięs.
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 17
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7968
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 84
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 17
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7968
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 84
Składniki
Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Ogórka myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Nie obieramy go ze skórki. Cebulę również kroimy w drobną skórkę. Wszystko razem mieszamy. Granat przekrawamy na pół. Płaską częścią kładziemy na dłoni i trzymamy ja nad miską z warzywami. Drewnianą łyżką uderzamy w owoc tak aby wyleciały nam wszystkie pestki.
Miętę rwiemy na mniejsze cześć. Szczypiorek oraz natkę siekamy. Dodajemy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz melasą. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.