Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawię Wam bardzo świeży, lekki i orzeźwiający przepis na sałatkę pasterska pochodzącą z Turcji. Jest to sałatka składająca się z warzyw, które doskonale gaszą pragnienie czyli ogórka i pomidorów. Jednak to nie wszystko. Dodatkiem jest tutaj biała, cukrowa cebula ale także świeża mięta oraz pestki granatu. Warto dodać też łyżeczkę melasy z granatów. Bardzo fajnie podkręca smak cebuli. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do kanapek, lunch do pracy a przede wszystkim do różnego rodzaju mięs.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 66
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6373
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 290
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 160
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 101
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 66
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6373
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 290
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 160
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 101
Składniki
Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Ogórka myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Nie obieramy go ze skórki. Cebulę również kroimy w drobną skórkę. Wszystko razem mieszamy. Granat przekrawamy na pół. Płaską częścią kładziemy na dłoni i trzymamy ja nad miską z warzywami. Drewnianą łyżką uderzamy w owoc tak aby wyleciały nam wszystkie pestki.
Miętę rwiemy na mniejsze cześć. Szczypiorek oraz natkę siekamy. Dodajemy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz melasą. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.