Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawię Wam bardzo świeży, lekki i orzeźwiający przepis na sałatkę pasterska pochodzącą z Turcji. Jest to sałatka składająca się z warzyw, które doskonale gaszą pragnienie czyli ogórka i pomidorów. Jednak to nie wszystko. Dodatkiem jest tutaj biała, cukrowa cebula ale także świeża mięta oraz pestki granatu. Warto dodać też łyżeczkę melasy z granatów. Bardzo fajnie podkręca smak cebuli. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do kanapek, lunch do pracy a przede wszystkim do różnego rodzaju mięs.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 69
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 147
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 412
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 259
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 69
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 147
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 412
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 259
Składniki
Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Ogórka myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Nie obieramy go ze skórki. Cebulę również kroimy w drobną skórkę. Wszystko razem mieszamy. Granat przekrawamy na pół. Płaską częścią kładziemy na dłoni i trzymamy ja nad miską z warzywami. Drewnianą łyżką uderzamy w owoc tak aby wyleciały nam wszystkie pestki.
Miętę rwiemy na mniejsze cześć. Szczypiorek oraz natkę siekamy. Dodajemy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz melasą. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.