Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka z dressingiem klonowym

Wiosenna sałatka z dressingiem klonowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 973

Dodano:

Odsłon: 1069

Dziś u mnie wiosenna sałatka z dressingiem klonowym. Klonowym? Hmm? Tak, właśnie. Muszę powiedzieć, że moje spojrzenie na dressing miodowo-musztardowy uległo diametralnej zmianie od kiedy zastąpiłam miód syropem klonowym! Niby mały szczegół, a zmiana ogromna. Miód też nie każdy lubi. Winny ocet zastąpiłam jabłkowym i wyszło całkiem nowe i smaczne połączenie. Tak mi zasmakowała ta sałatka, że robię już ją trzeci raz w tym tygodniu. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki

  • 2-4 łyżki suszonej żurawiny
  • kilka orzechów pecan
  • mieszanka sałat (można też dodaćkilka listków świeżego szpinaku)
  • odrobina sera koziego (lub feta w kostkach)
  • pół jabłka
  • 2-3 plasterki gotowanego boczku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wiosenna sałatka z dressingiem klonowym

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania dressingu. Na dressing klonowy potrzeba:

    – 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
    – 1 łyżka octu jabłkowego
    – 1 łyżka syropu klonowego (można zastapić miodem)
    – 1.5 łyżki musztardy
    – sól i pieprz do smaku

    Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.

  2. W miseczce układamy kolejno liście sałaty, plasterki jabłka, bekonu, żurawinę, orzechy, posypujemy serem kozim lub serem feta.

  3. Ta da! Gotowe. A nie mówiłam, że ta sałatka jest błyskawiczna?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń