Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kilku lat w miarę regularnie wypiekam domowe pieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;)))
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9801
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4511
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 521
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 301
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9801
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4511
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 521
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 301
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Składniki
Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut. Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku, dodać sól, Wymieszać. Wsypać połowę mąki, wymieszać, dodać drożdże, jajko,i w końcu resztę mąki oraz rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Wyrobić ciasto.Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie formujemy kuleczki i zostawiamy na ok. 30-40 minut do podrośnięcia. Wyrosnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.Pieczemy w temp. 225-250 ok. 10-15 minut.