Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5380

Dodano:

Odsłon: 81

Czarnuszka to częsty dodatek do domowego pieczywa. I wcale nie dziwi ten fakt, ponieważ dodatek czarnuszki sprawia, że pieczywo ciekawie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna typ 450 300 g
  • mąka kukurydziana 200 g
  • drożdże świeże 25 g
  • mleko ciepłe 150 ml
  • cukier drobny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • czarnuszka 1 1/2 łyżki
  • Dodatki:
  • czarnuszka do posypania
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek mleka i mąki, wymieszać i zaczyn odstawić an kilkanaście minut aż "ruszy". Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu dodać czarnuszkę i wyrobić ciasto drożdżowe.

  2. Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte podzielić na równe części ( u mnie 10 szt) i przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawić na kwadrans do napuszenia. Następnie posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnuszką.

  3. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 -25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń