Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki ziemniaczane

Bułeczki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4743

Dodano:

Odsłon: 3716

Ciasto drożdżowe z ziemniakami...tak! A bułeczki z takiego ciasta smakują naprawdę wybornie! Polecam ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 10 g
  • mąka pszenna 275 g
  • mąka razowa typ 720 175 g
  • mleko 320 ml
  • masło 2 łyżki
  • ziemniaki ugotowane 140 g
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
  • siemię lniane 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewać z masłem tak długo, aż to drugie się roztopi. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać 3 łyżki mąki i tyle mleka z masłem, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. Ziemniaki dokładnie ugnieść i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Do zaczynu dodać ziemniaki z mlekiem, mąki i sól, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 70 min. w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.

  2. Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 15 szt). Uformować bułeczki i końcówką łyżki drewnianej "dzielimy" na pół. Odstawić na kwadrans do napuszenia.

  3. Następnie bułeczki smarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilonkaSam 10 maja 2017 Witam Dlaczego jest po dwa razy masło i ziemniaki. Tak ma być czy to błąd.Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń