Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5526
Dodano: 08.05.2017
Odsłon: 3953
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mleko podgrzewać z masłem tak długo, aż to drugie się roztopi. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać 3 łyżki mąki i tyle mleka z masłem, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. Ziemniaki dokładnie ugnieść i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Do zaczynu dodać ziemniaki z mlekiem, mąki i sól, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 70 min. w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 15 szt). Uformować bułeczki i końcówką łyżki drewnianej "dzielimy" na pół. Odstawić na kwadrans do napuszenia.
Następnie bułeczki smarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

ilonkaSam 10 maja 2017Zgłoś do usunięcia
Witam Dlaczego jest po dwa razy masło i ziemniaki. Tak ma być czy to błąd.Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz