Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna bułka z niespodzianką, idealna na walentynkowe śniadanie. Taka bułka będzie doskonałą niespodzianką na Dzień Babci i Dziadka, Dzień Kobiet, jak i na urodziny czy imieniny.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19923
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6961
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243777
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19923
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6961
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243777
Składniki
Wychodzi 7 sporych bułek. Ciasto I. Drożdże i cukier rozpuszczany w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Do podrośniętego ciasta I dodajemy składniki ciasta II. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 8 części ( 7 X 84 g, 1 X 180 g ). 180 g ciasta zabarwiamy na czerwono, wałkujemy i foremką wycinamy 7 serc. Każdą jasną część ciasta dzielimy na połowę i wałkujemy dwa kółka. Na jednym układamy serce, przykrywamy drugim i zlepiamy. Bułki przykrywamy ściereczką odstawiamy na kilka-kilkanaście minut do napuszenia. Potem wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika.
Solanka. Sodę wsypujemy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia, Lekko zmniejszamy płomień i łyżką cedzakową wkładamy bułki do solanki, wierzchem bułki do dołu. Maczamy 30 -40 sekund. Obracamy bułki wierzchem do góry, układamy na blaszce i nacinamy ostrym nożem tworząc krzyżyk. Bułeczki smarujemy stopionym masłem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy w temp. 220 C przez 10 min, zmniejszamy do 200 C i pieczemy kolejne 8-10 min. Ps. Już wiem że następnym razem muszę upiec więcej bułek.