Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki czosnkowe

Bułki czosnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 5469

Dodano:

Odsłon: 907

Ciąg dalszy domowych wypieków Tym razem bułki czosnkowe, pyszne, smaczne bo domowe :)

Składniki

  • 400gr. Mąki pszennej
  • 25gr. Świeżych drożdży
  • 15gr. Cukru
  • 260gr. mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 30gr. Roztopionego i przestudzonego masła
  • Masło czosnkowe :
  • 60gr. Miękkiego masła
  • 5 ząbków czosnku
  • Posiekana natka pietruszki
  • Szczypta soli ziołowej
  • Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżką mleka - do posmarowania bułek
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki czosnkowe

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto.
    Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

    Po tym czasie dzielimy ciasto na równe części i z każdej formujemy podłużna bułeczkę.

    Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

  2. Miękkie masło miksujemy z czosnkiem, pietruszką i solą ziołową

    Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

    Nacinamy do połowy i w środek wyciskamy masło.

    Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń