Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
puszysta i aromatyczna, posypana kruszonką, doskonała na śniadanie
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2374
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4480
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1503
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 437
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2374
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4480
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1503
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 437
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe suche składniki, dokładnie wymieszać. Wlać ciepłe mleko, roztopione masło i żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny.
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę rozgniatając składniki widelcem. Włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, zagnieść, podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować wałek długości 55-60 cm, zapleść warkocz. Chałkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić na pół godziny do wyrastania.
Po tym czasie ciasto posmarować białkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 30-35 minut aż chałka pięknie urośnie i zbrązowieje.