Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
puszysta i aromatyczna, posypana kruszonką, doskonała na śniadanie
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 268
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14460
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1694
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16614
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 268
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14460
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1694
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16614
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe suche składniki, dokładnie wymieszać. Wlać ciepłe mleko, roztopione masło i żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny.
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę rozgniatając składniki widelcem. Włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, zagnieść, podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować wałek długości 55-60 cm, zapleść warkocz. Chałkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić na pół godziny do wyrastania.
Po tym czasie ciasto posmarować białkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 30-35 minut aż chałka pięknie urośnie i zbrązowieje.