Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis na domowy, pachnący chlebek. Tym razem pokusiłam się o upieczenie chleba pszennego (bułkowego) na drożdżach, ale z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb bardzo nam smakował, dlatego polecam Wam ten przepis.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10081
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2708
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1838
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 698
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3934
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10081
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2708
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1838
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 698
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3934
Składniki
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki. Składniki zmieszać tak, aby powstał gładki zaczyn (bez grudek). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej postawić blisko kuchenki. Do malaksera wsypać resztę mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt. Na końcu wlać wyrośnięty zaczyn.
Ciasto zarobić w maszynie (u mnie trwa to kilka minut, z małymi przerwami). Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, można w trakcie zarabiania dosypać 2- 3 łyżki mąki. Natomiast jeżeli jest zbyt suche i nie chce się przerobić, można dolać trochę przegotowanej wody (nie gorącej, aby ciasto się nie zaparzyło). Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, u mnie trwało to godzinę i ciasto podwoiło swoją objętość. Wrośnięte przekładamy do formy (keksówka) natłuszczonej oliwą. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypujemy ziarnami słonecznika. Na środku ciasta robimy nacięcie (nożem) na głębokość 1 cm. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Chleb pieczemy w tej temperaturze około 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 190 stopni, chleb nakrywamy folią aluminiową i dopiekamy przez 20 minut.
Smacznego.