Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb jogurtowy ze słonecznikiem

Chleb jogurtowy ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 14479

Kolejny przepis na domowy, pachnący chlebek. Tym razem pokusiłam się o upieczenie chleba pszennego (bułkowego) na drożdżach, ale z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb bardzo nam smakował, dlatego polecam Wam ten przepis.

Składniki

  • drożdże 2 dkg
  • jogurt naturalny 1.5 szklanki
  • woda gotowana (letnia) 100 ml
  • mąka pszenna tortowa 60 dkg
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • ziarna słonecznika 130g (100g do ciasta + 30g na posypkę)
  • żółtko 1 sztuka
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki. Składniki zmieszać tak, aby powstał gładki zaczyn (bez grudek). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej postawić blisko kuchenki.
    Do malaksera wsypać resztę mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt. Na końcu wlać wyrośnięty zaczyn.

  2. Ciasto zarobić w maszynie (u mnie trwa to kilka minut, z małymi przerwami). Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, można w trakcie zarabiania dosypać 2- 3 łyżki mąki. Natomiast jeżeli jest zbyt suche i nie chce się przerobić, można dolać trochę przegotowanej wody (nie gorącej, aby ciasto się nie zaparzyło).
    Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, u mnie trwało to godzinę i ciasto podwoiło swoją objętość. Wrośnięte przekładamy do formy (keksówka) natłuszczonej oliwą.
    Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypujemy ziarnami słonecznika. Na środku ciasta robimy nacięcie (nożem) na głębokość 1 cm. Ciasto ponownie odstawiamy
    do wyrośnięcia na pół godziny.
    Po tym czasie blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Chleb pieczemy w tej temperaturze około 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 190 stopni, chleb nakrywamy folią aluminiową i dopiekamy przez 20 minut.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 08 kwietnia 2015 Świetny pomysł na przepyszny i delikatny chlebek :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń