Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis na domowy, pachnący chlebek. Tym razem pokusiłam się o upieczenie chleba pszennego (bułkowego) na drożdżach, ale z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb bardzo nam smakował, dlatego polecam Wam ten przepis.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19841
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242824
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19841
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242824
Składniki
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki. Składniki zmieszać tak, aby powstał gładki zaczyn (bez grudek). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej postawić blisko kuchenki. Do malaksera wsypać resztę mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt. Na końcu wlać wyrośnięty zaczyn.
Ciasto zarobić w maszynie (u mnie trwa to kilka minut, z małymi przerwami). Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, można w trakcie zarabiania dosypać 2- 3 łyżki mąki. Natomiast jeżeli jest zbyt suche i nie chce się przerobić, można dolać trochę przegotowanej wody (nie gorącej, aby ciasto się nie zaparzyło). Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, u mnie trwało to godzinę i ciasto podwoiło swoją objętość. Wrośnięte przekładamy do formy (keksówka) natłuszczonej oliwą. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypujemy ziarnami słonecznika. Na środku ciasta robimy nacięcie (nożem) na głębokość 1 cm. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Chleb pieczemy w tej temperaturze około 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 190 stopni, chleb nakrywamy folią aluminiową i dopiekamy przez 20 minut.
Smacznego.