Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2610
Dodano: 06.08.2009
Odsłon: 30593
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wodę podgrzać. W 1/2 z jej ilości rozpuścić drożdże i dodać trochę mąki pszennej. oraz szczyptę cukru. Zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W reszcie ciepłej wody rozpuścić miód, dodać też oliwę.
W misce wymieszać dokładnie pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i ziarenka (można dać inne, według uznania i smaku).
Do mieszanki mączno-ziarnowej dodać wyrośnięty zaczyn i wodę z dodatkami.
Wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto jest klejące, więc można dłoń natłuścić oliwą pod koniec.
Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Foremki (najczęściej używam keksówek lub wąskich foremek na pieczeń i pasztet) wysmarować oliwą. Na zdjęciu są 3 chlebki, które powstały z 1,5 porcji podanych składników.
Przełożyć ciasto do foremek - nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Zostawiam czasem i na godzinkę.
Piec ok. 35 minut w 160 stopniach, piekarnik z termoobiegiem.
Smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

amidalla 14 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
Wykonałam dzisiaj o 6 rano:) Wyszedł cudnie i pachnie, smakuje jak chlebek babci:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 22 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
chętnie go wypróbuję,ale dlaczego ,,molowy''?czyżby w mące były mole jako dodatek?oczywiście to żart!3 Kto głosował? | Odpowiedz

helcia 22 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Tez często piekę chlebek.Polecam dodać zioła oregano,bazylia...,lup przyprawe do pizzy:)a ze śliwka nie próbowałam,dziś zrobię z podpieczonym boczkiem(kosteczki)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

maksiu 28 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Jutro bede piekla dodaje do ulubionych POZDRAWIAM0 Kto głosował? | Odpowiedz

ratafia81 23 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
piekłam-jest cudowny!!!Delikatny i pachnący a ja dodałam do niego prażoną cebulkę i...rewelacja...:-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 23 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Wczoraj upiekłam ten chlebek, a dziś od rana go wcinamy i nie ma już połowy. Jest bardzo smaczny, szczególnie z masełkiem. Gorąco polecam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

_Malinka 24 października 2009Zgłoś do usunięcia
doskonałym dodatkiem do chlebka jest też ziarno sezamu :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 18 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
prawdziwy chleb , mniam0 Kto głosował? | Odpowiedz

betaww 10 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
DZIĘKUJE NA PEWNO WYKORZYSTAM BO PROSTY PRZEPIS...JUŻ CZUJE ZAPACH :))0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 07 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ja nacinam i nie pęka. Ten chlebek ma pewnie nieco sciślejszą konsystencję, niż mój, poprzez żytnia mąkę i miód. Muszę wypróbować. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz