Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieczorem upieczony, na śniadanie skonsumowany...zdrowy chlebek pszenno-razowy :)
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98972
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5078
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5906
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98972
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5078
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5906
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki pszennej i tyle wody. by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Poczekać 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min.
Z wyrośniętego ciasta uformować 2 bochenki chleba, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bochenki naciąć ukośnie i pozostawić jeszcze na 20 min. Następnie posmarować wodą i posypać dowolnymi ziarnami ( u mnie sezam i siemię lniane). Piec w nagrzanym do temp. 230 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Smacznego!