Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym

Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4733

Dodano:

Odsłon: 1311

Nie mato jak zdrowy domowy chlebek z siemieniem, którego zapach w czasie pieczenia roznosi się po całym domu ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 550 g
  • mąka żytnia 150 g
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • drożdże świeże 40 g
  • miód płynny 1 łyżeczka
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • mleko 170 ml
  • woda ciepła 300 ml
  • siemię lniane 5 łyżek
  • Na wierzch :
  • woda ciepła 2 łyżki
  • siemię lniane 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski i wymieszać z miodem. Następnie dodać ciepłe mleko i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 5-7 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. Wyrośnięte podzielić na dwie części i rozwałkować, po czym zwinąć jak roladę. Chlebki/bułki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 20 min. do napuszenia. Następnie ponacinać, posmarować wodą ciepłą i posypać ziarnami.

  3. Piec przez 10 min. w temp. 230 stopni, po czy,m zmniejszyć do 200 stopni i piec przez ok. 20-25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń